Anča Daučíková / Ja si nepatrím

Začiatok: 6. 9. 2024 | 10:00 hod

Koniec: 13. 10. 2024

Miesto: Aukčná spoločnosť Soga

Adresa: Medená 16, Bratislava

Organizátor: Aukčná spoločnosť Soga

Výstava Ančy Daučíkovej (1950) Ja si nepatrím sa sústreďuje na numerické maľby a kresby z prelomu 80. a 90. rokov, vytvorené počas autorkinho pobytu v Sovietskom zväze. Tieto diela vznikli v reakcii na autorkin priamy kontakt s realitou totalitného režimu. Táto osobná skúsenosť zásadne ovplyvnila jej pohľad na úlohu politiky v umení.

Súbor numerických malieb predstavuje opakovanie a prekrývanie čísloviek, symbolicky vyjadruje život v totalitnej spoločnosti. Autorka tak poukazuje na redukciu hodnoty človeka na číslo v štatistike – človek číslo, človek milión. Týmto spôsobom Daučíková kriticky reflektuje dehumanizáciu a stratu individuality v autoritárskom systéme.

Aktuálnosť tejto tvorby potvrdzuje aj medzinárodné uznanie Anny Daučíkovej, ktorej diela sú zastúpené v najvýznamnejších svetových zbierkach. V súčasnosti prebieha jej sólová výstava v galérii Tate Modern v Londýne.

Výstava ‚Ja si nepatrím‘ tak ponúka návštevníkom unikátnú príležitosť zamyslieť sa nad nadčasovými otázkami ľudskej existencie v kontexte spoločenských a politických systémov. 

Vstup voľný.

 

Partnerom podujatia je Bratislavské  kultúrne a informačné stredisko.