Čítanie mien obetí holokaustu ♿

Začiatok: 9. 9. 2024 | 18:00 hod

Miesto: Laurinská 20

Adresa: Laurinská 20, Bratislava

Organizátor: Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem

Čítanie mien obetí holokaustu je pietne podujatie, ktorého zámerom je pripomínať verejnosti osudy židovskej komunity na Slovensku a zločiny, ktorých obeťami sa stali počas druhej svetovej vojny.

Od septembra 2009 si každoročne pripomíname obete holokaustu tým, že čítame mená z deportačných zoznamov. Usilujeme sa prinavrátiť každej obeti jej meno. Ide o ľudí, ktorí boli násilím proti svojej vôli odvlečení do koncentračných a vyhladzovacích táborov, kde im vytetovali na ruku číslo, stali sa číslom a stratili svoje meno. Obete zomreli bez mena, ako čísla. Zahynuli celé rodiny, známi, neostal nik, kto by si na nich spomenul.

50 verejne známych osobností zo spoločenského, kultúrneho a politického života prečíta po 10 mien z deportačných zoznamov. Čítanie mien doplňujú krátke rozhovory s obeťami holokaustu, alebo s ich blízkymi a rodinnými príslušníkmi. Špeciálnymi hosťami budú tento rok nemecká spisovateľka slovenského pôvodu Eva Umlauf, narodená v Terezíne, historička Bea Lewkowitz, rodina Ety Wetzlerovej, ako aj Denisa Nikodemová, preživšia holokaust. Hudobným hosťom bude Pavol Hammel.

Prebehne aj vyhodnotenie tohtoročnej študentskej súťaže: Pomoc a záchrana počas holokaustu.

Vstup voľný.

 

Spoluorganizuje ICEJ Slovensko, autorkou podujatia je Ľuba Lesná, spisovateľka a novinárka. Partner projektu je Dokumentačné stredisko holokaustu, Divadlo DPOH a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.