Na scéne: Shirley Valentine / Umelecká loď o.z. ♿

Začiatok: 4. 8. 2024 | 20:00 hod

Miesto: Kultúrna scéna v Sade Janka Kráľa

Adresa: Sad Janka Kráľa, Bratislava

Organizátor: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko

Herecká one-woman show Zuzany Kronerovej. Krásny príbeh o žene v strednom veku, ktorá sa rozhodla zmeniť svoj život.

Prvé uvedenie hry Shirley Valentine v Čechách i na Slovensku. Inscenácia má od svojej premiéry v Prahe (okt. 2004) odohratých veľmi veľa úspešných repríz doma i v zahraničí. V Zuzane Kronerovej pocítite skutočnú Shirley Valentine a prežijete s ňou krásny a aj dobrodružný príbeh jej života. 

„Rada si tresnem pohár vína, keď varím, stena, počuješ?” začína svoju one woman show o osamelej žene v zrelom veku Shirley Valentine herečka Zuzana Kronerová. A potom predvádza neuveriteľnú zmes gagov, emócií a postáv tak vynikajúco, že aj banálne, životom otrepané vety mení na perly. 

Komédia o žene, ktorá žije obyčajný stereotypný život a zrazu sa jedného dňa odhodlá k bláznivému úteku do krajiny za stenou! 

Shirley v podaní Zuzany Kronerovej je súčasne smiešna i dojemná, šťastná i nešťastná, krásna i ošklivá. Počas predstavenia vystrieda snáď všetky svoje duševné stavy a pochody. Keď komunikuje s inými postavami máte pocit ako by boli prítomné na scéne. Divák sa ani na moment nenudí a z očí sa mu môžu i nezadržateľne hrnúť slzy smiechu i dojatia. Kronerová však nikdy neskĺzne do podliezavého lacného humoru ani lacnému sentimentu – na to je príliš dobrá herečka! Ako bonbónik sú v predstavení začlenené štyri pesničky (šansóny) spievané Z. Kronerovou naživo. 

 

Réžia: Ivan Balaďa 
Dramaturgia: Zuzana Bakošová-Hlavenková
Preklad: Alexandra Ruppeldtová
Úprava: Ivan Balaďa, Zuzana Kronerová, Zuzana Bakošová-Hlavenková
Scéna: Jaroslav Malina 
Kostýmy: Mona Hafsahl 
Hudba: Michal Novinski 
Texty piesní: Jakub Nvota
Účinkuje: Zuzana Kronerová
Autor divadelnej hry: Willy Russel 

 

Shirley Valentine je jednou z najúspešnejších hier anglického dramatika Williho Russela. Je to hra z konca 80. rokov, úspešne sa hrala na mnohých európskych scénach aj v Amerike, no najprenikavejší úspech slávila jej filmová verzia. Anglický film s divadelnou herečkou Pauline Collinsovou, ktorá stvárnila aj javiskovú podobu, bol dokonca nominovaný na Oscara a herečka získala niekoľko prestížnych divadelných cien za najlepšiu ženskú postavu. Monológ Shirley, ktorého podoba nie je, ako sa vyslovuje jeden zo známych režisérov o monodrámach, našťastie „len neustálym sťažovaním sa“, mimoriadne zaujal publikum v mnohých krajinách. 

 

Vhodné od 15 rokov.

Vstup voľný.

 

NA SCÉNE 

Užite si divadelné večery v Sade Janka Kráľa! Dobrodružné príbehy, súčasný tanec, komédia či tragikomédia, bábková inscenácia, slam poetry, one-man aj one-woman show – každá nedeľa bude iná. Pódium bude patriť najmä umelcom*kyniam, ktoré sa zapojili do výzvy Performatívne umenie cez Open Call BKIS

Cyklus podujatí je súčasťou celomestského festivalu Bratislavské kultúrne leto 2024. Vznikol v spolupráci s Divadelným ústavom a Divadelnou fakultou VŠMU.

 

Upozorňujeme návštevníkov a návštevníčky, že v priebehu festivalu môže byť vyhotovený fotografický a/alebo video záznam za účelom propagácie podujatí a činnosti BKIS, viac info na www.bkis.sk v časti „Spracovanie osobných údajov“.
 

Zmena programu vyhradená.