Open-air Bratislavské Jazzové Dni ♿👁️

Začiatok: 8. 9. 2024 | 18:30 hod

Miesto: Letná Scéna DIVADLO Sľuk

Adresa: Rusovce, Bratislava

Organizátor: Rock Pop Bratislava,s.r.o.

Nenechajte si ujsť otvárací koncert tohtoročných BJD, ktorý zavíta na Letnú Scénu Divadla SĽUK už 8. septembra.

Hostiteľom tradičného septembrového warm-upu Bratislavských Jazzových Dní Slovenská sporiteľňa je Peter Lipa, ktorý svojím vystúpením uzatvorí tento hudobný letný večer. Peter Lipa pozval dvoch talentovaných hostí s jedinečným pohľadom na hudbu.

Leon Phal je kľúčovým umelcom novej francúzskej jazzovej vlny. Na jeho súčasnej hudbe je azda najzásadnejším a najpozoruhodnejším faktom to, že pri tvorbe nepoužíva žiadne stroje ani elektroniku. Napriek tomu, že jeho hudba má feeling aktuálneho klubového zvuku, je vytvorená výlučne s použitím tradičných jazzových nástrojov. Francúzsko-švajčiarsky hráč na saxofón s povesťou, ktorá už presahuje hranice Európy, si dláždi cestu spolu so svojím verným kvintetom v zložení: Arthur Alard (bicie), Rémi Bouyssière (kontrabas), Gauthier Toux (klávesy) a Zacharie Ksykowski’s (trúbka). Na jeho ostatnom albume “Stress Killer” je vodcom a majstrom ceremónií saxofón, ktorý spája jazzové kódy s poklonami techno priekopníkom z Detroitu, deep housu z Chicaga a čerpá z Leonovej predchádzajúcej spolupráce s Laurentom Garnierom. Léon sa pozerá aj do spätného zrkadla, smerom k majstrom, ktorí skúmali saxofón ako nikto iný: jeho interpretácia skladby Naima od Johna Coltrana obsahuje hlboké tóny rhodes, než sa objaví nezameniteľná melódia saxofónu a trúbky.

Nikol Bóková je klaviristka a skladateľka, držiteľka ocenení Anděl a Jantar, víťazka ankety Českého rozhlasu Jazz „Česká jazzová sklízeň“. Je jednou z najtalentovanejších autoriek na súčasnej jazzovej scéne, zároveň ale aj skúsenou interpretkou vo svete klasickej hudby. Členmi jej jazzového kvarteta sú David Dorůžka (elektrická gitara), Martin Kocián (kontrabas) a Michał Wiergoń (bicie). Nikol Bóková vo svojej tvorbe čerpá z klasického hudobného vzdelania a originálne v nej prepája prvky jazzu, klasickej hudby, ale aj popu a minimalizmu. Za svoju skladbu “Prometheus” z rovnomenného albumu získala ocenenie OSA v kategórii „Najlepšia jazzová skladba roka“. Na konte má už šesť albumov, aktuálny “Expedition” vyšiel minulý rok.

 

Partnerom podujatia je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.