Spomienka na Deža 2024 ♿👁️

Začiatok: 7. 9. 2024 | 13:00 hod

Miesto: Park na Fedákovej

Adresa: Fedákova, Dúbravka, Bratislava

Organizátor: OZ Spomienka na Deža

Siedmy ročník festivalu Spomienka na Deža je venovaný slovenskému hudobníkovi, dramaturgovi, umelcovi a Dúbravčanovi Dežovi Ursinymu. Festival je situovaný v parku na Fedákovej v bratislavskej Dúbravke, na mieste kde umelec tvoril, hral, písal a v roku 1995 aj zomrel.

Na úvod festivalu o 13:00 zaznejú piesne v podaní formácie Frekvencie, ktorá pozostáva zo žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Eugena Suchoňa. Študentov vystrieda na pódiu skupina NOVO, ktorá má podobne ako umelecká škola na festivale premiéru. Pod názvom H30 sa na odohrá na jednom pódiu stretnutie, aké sa často nevidí a nepočuje – Peter Zajaček, Tibor Feledi a Marián Slávka. Podobne prvý raz na festivale zahrajú aj bratislavská skupina Hviezda, prešovská formácia Vojdi a trošku dúbravská kapela Noční jazdci. Na Ursinyho odkaz nadviaže skupina Defintívum zo Zvolena, s piesňami otca a aj vlastnými príde Jakub Ursiny a Tetro Fatal s hudobným hosťom Valérom Mikom. Na hranie s Dežom zaspomína Andrej Šeban, gitarista, hudobný skladateľ, producent spevák. Pozvanie na spomienku na Fedákovej prijala aj skupina PARA.

Súčasťou festivalu bude tradične aj výtvarná časť predstavia sa malí – veľkí umelci Základnej školy Pri kríži pod vedením výtvarníčky, učiteľky Zuzany Rybaničovej, počas leta sa hudbou a osobnosťou Deža Ursinyho inšpirovali aj študenti Školy umeleckého priemyslu Jozefa Vydru. Špeciálnu výstavu diel aj s jej otvorením pripravili klienti Centra sociálnych služieb Karola Matulaya pod vedením liečebného pedagóga Michala Kraloviča. Priamo na lúke v Parku na Fedákovej sa bude tvoriť s Ateliérom maľby Octopus. Súčasťou festivalu bude aj živý večerníček od divadla Nevadivadlo a piesne s potulnou rozprávkárkou Miriam Halamičkovou v stane kníhkupectva Artforum.

Program: 

13:00 – 13:30 – Frekvencie – formácia žiakov a učiteľov ZUŠ Eugena Suchoňa
13:45 – 14:15 – NOVO
14:20 – otvorenie výstavy – Centrum sociálnych služieb Karola Matulaya
14:30 – 15:00 – H30 / Tibor Feledi, Marián Slávka, Peter Zajaček
15:15 – 15:45 – Hviezda
16:00 – 16:35 – Definitívum
16:35 – 16:55 – Miriam Halamičková piesne nielen pre deti v stane Artforum
16:55 – 17:30 – Večerníček od Nevadivadla
17:45 – 18:20 – Jakub Ursiny a Teatro Fatal, Valér Miko
18:40 – 19:20 – Andrej Šeban
19:40 – 20:25 – Para
20:40 – 21:10 – Vojdi
21:25 – 21:50 – Noční jazdci

Podujatím sprevádza: Oliver Rehák

Sprievodné podujatia: čítanie textov, výstavy v parku – Centra sociálnych služieb Karola Matulaya, Základnej školy Pri kríži a Školy umeleckého priemyslu Jozefa Vydru. Tvorenie priamo na lúke s Ateliérom maľby Octopus.

 

Vstup voľný.

 

Partneri:

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky, podporili ho Bratislava Tourist Board, mestská časť Bratislava-Dúbravka, hlavné mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a firma ITB Development.